Jumaat, 3 Oktober 2008

Rancangan memasak di hari raya.......

Hah walau pun raya kat surabaya, tapi kitorang ada gak ketupat.Susah tau nak anyam ketupat tu.Sampai juling biji mata nak anyam benda tu.Jadi di bawah ini sedikit keterangan mengenai ketupat kat atas tuu....
Tukang Rebus :En Firdaus

Tukang Angkat:En Aiman

Tukang potong :En Khairi ngan Cik Tila

Tukang makan :Semua yang hadir

Tukang bungkus : Orang pompuan



Ini pulak namanya rendang.Rendang pakai daging. Sekali tgk macam sedap.Tapi memang sedap pun.Memerlikan waktu bejam-jam untuk disediakan.Tapi jangan tidur sementara menunggu dia masak.Boleh jadi anda ikut jadi rendang.Sedikit keterangan tentang rendang kat atas

Tukang masak :En Shamir

Tukang kacau : En Firdaus lagi

Tukang Cedok :lupa

Tukang makan : semua

Tukang tapau :dak pompuan lagi


Ini pulak namanya sambal kacang.Diperbuat dari kacang tanah.Tidak pernah dibuat pakai kacang kuda ataupun kacang hijau (jadi bubur kacang ).Sedikit keterangan pasal makanan kat atas tu:

Tukang goreng kacang: En Firdaus

Tukang mesin kacang:En Firdaus jugak

Tukang masak : En Raihan

Tukang panaskan : Cik Tila

Tukang makan : semua yang hadir

Tukang Bungkus: orang yang sama...hehehehe

Kuih raya.Sampai bepeluh-peluh diorang buat kuih raya tuh..macam-macam kuih raya ader...tapi..............nie namanyer kuih terbang.Sebab dihantar pakai pos....naik kapal terbang...


Mee sup.makanan yang jarang disedikan di pagi raya di rumah org lain.Tapi kat sini kitorang buat.Keterangannye....

Tukang buat : En Raihan

Tukang makan :semua yang hadir

Tukang bungkus:semua orang tahu.........

Kesimpulan : Walaupun kami jauh dari keluarga , tapi makanan Malaysia tetap ada di pagi raya walaupun tak macam apa yang mak masak , tapi itu dah cukup buat kami semua.













0 ulasan:

Template by : Kendhin x-template.blogspot.com